Защо халал месото е по-вкусно

Халал месо

Арабският термин халал не се отнася само до храната, а става въпрос за цяла философия, както по-рано ви разказахме. Но ако се концентрираме върху спецификите на халал месото, несъмнено трябва да отбележим, че то е изключително вкусно. Необходимо е само да го приготвите по подходящ и според личните си предпочитания начин и със сигурност ще се насладите на неустоимо апетитно ястие.

Видове халал храни:

  • Месо: от кравa, пиле, коза, агне, елен, дивечови птици;
  • Риба;
  • Плодове и зеленчуци;
  • Млечните продукти, приготвени правилно.

Изразът халал се отнася до месо от животни, отгледани и заклани според ислямските закони. За да може един продукт да получи Халал сертификат, той трябва да бъде от приемлив източник като например агне, крава или пиле. По време на клането трябва да се отслужи специална молитва, а също така после трябва да бъде обработено и приготвено съгласно мюсюлманските разпоредби. Но халал храни могат да са още рибата, плодовете, зеленчуците…

По-добро качество

Качеството е определящ фактор, особено що се отнася до храната. Затова отново ще подчертаем високото качество на халал месото. Според много немюсюлмани то е по-сухо заради факта, че от него се източва кръвта. Тайната на добрия резултат винаги е в начина на приготвяне, така че ако сте опитвали халал и не ви е харесало, може би проблемът е в кулинарния майстор.

Множество проучвания показват, че колкото по-стресирано е животното през живота си и в последните мигове, толкова по-ниско качество е месото. При „щастливите“ животни мускулният гликоген се превръща в млечна киселина, която прави месото крехко и по-вкусно. При стрес гликогенът намалява, а резултатът е по-жилаво и по-малко ароматно месо.

Живот и грижи за животните

Масовата продукция, която достига до пазара, идва от животни, които се отглеждат доста компромисно. Не така стоят нещата при халал – отглеждането на животните е с почит и внимание към здравословния и естествен начин на живот. А причината е именно намаляване на стреса.

Различен вкус ли е халал месото

А трябва ли да има различен вкус?! Телешкото си е телешко, пилешкото – пилешко, агнешкото – агнешко. Въпреки това, както вече отбелязахме, халал месото е по-вкусно заради високото качество. Можете да намерите прекрасна селекция от халал предложения на сайта на Меркез, както и в нашите магазини.

Ползите за здравето от халал месото

Има много предимства от похапването на халал месо и това се потвърждава от многобройните почитатели на тези продукти. Едно от тях е, че фермерите за халал месо избягват да използват антибиотици и пестициди и са много стриктни с практиките за безопасност и хигиена, което прави по-чист краен продукт. А пълното източване на кръвта от месото води до по-пресен продукт, лишен от зарази с патогени. И още нещо много ценно, халал месото подобрява имунната система и метаболизма ни, за да може да абсорбира всички хранителни вещества и да елиминира вредните, твърдят експертите.

* * *

Насладете се на неустоимия халал вкус с разнообразието от предложения на Меркез – телешко, пилешко и агнешко месо и различни видове вкусни колбаси. Ние имаме разработени строги правила за контрол на съставките, за да можем да предложим на българския пазар най-доброто.

Добър апетит!