Здравословни ползи на колбасите

Колбасите са една от най-популярните храни в много домакинства и ресторанти по целия свят. Освен подходящи за закуска, те биват включвани и в много рецепти. Приготвени са от различни меса, разнообразие от видове и вкусове. Лесно се консумират и съхраняват в хладилник за дълъг период от време.

Някога задавали ли сте си въпроса – „Защо готвената закуска допринася за подобряване на цялостното състояние и повдигане на настроението?“ Логичното обяснение е,  че колбасите съдържат високи нива на фосфор – който е от изключително важно значение за човешкия организъм.Хранителните стойности на колбасите зависят от вида на използваното месо в тях.

Продължете да четете, ако искате да научите какви са здравословните ползи от консумирането на колбаси!

Високо съдържание на фосфор

Фосфорът помага за поддържане на бъбречната функция, както и за изграждането на здрави кости и зъби.  Допринася за стимулиране и подобряване на мозъчната дейност. Също така предотвратява развитие на деменция и болестта на Алцхаймер.

Източник на желязо

Желязото е важно хранително вещество, което допринася за производството на миоглобин и хемоглобин. Нашите колбасите обикновено се приготвят от агнешко, говеждо и пилешко месо, които са с високо съдържание на желязо.

Богати на протеин

Колбасите са богати на протеини, които са изключително полезни за организма. Протеинът е основен макронутриент, който е необходим за пренасяне на кислород и хранителни вещества в тялото. Също така помага за изграждането на мускулна маса. Допринася в борбата с инфекциите и изграждането на имунитет, костна тъкан и чиста кожа. Протеинът е от съществено значение за поддържането на здравето на косата и за нейния растеж. Набавянето на протеин играе ключова роля при активните спортисти.

Богати на витамин Б

Известен факт е, че колбасите са богати на витамин B, който изпълнява съществена роля  за нормалното функциониране на различни процеси в тялото. Витамин B12 допринася за производството на хемоглобин, който също работи  за транспортирането на кислород в тялото. Стимулира разграждането на протеини и мазнини и предпазва тялото от увреждане на нервите.

Заключение

Както стана ясно, колбасите имат изключителни ползи за човешкия организъм. Тяхната консумацията в умерени количества допринася за правилното функциониране на редица процеси и органи. Ние предлагаме богато разнообразие от колбаси, приготвени от различни видове месо – агнешно, телешко, говеждо и пилешко. Те са подходящи за всеки вкус и предпочитания.