Идеи за рецепти с агнешко

Представяме ви едни от най-вкусните рецепти с агнешко месо! Тези невероятни деликатеси са идеални за както за спокойно неделна вечеря, така и за специален повод. Почерпете вашите гости със сочен джолан или пък добре изпечено агнешко с различни гарнитури. Независимо дали е леко подправено или пълнено със сезонни продукти, ние не можем да устоим на крехкото и вкусно агнешко месо!

Агнешко печено по гръцки

Посрещнете ароматите на пролетта с нашата страхотна рецепта за печено агнешко по гръцки. Не прекарвайте следобеда си пред горещата фурна и лесно пригответе нашето агнешко с билки и сладки картофки. Това ястие е идеално за хранене на повече хора – очаквайте чиниите да са напълно празни!

Съставки:

  • 1 голям агнешки бут, около 3 кг
  • 6 скилидки чесън
  • 1 връзка риган
  • Кора и сок от 1 лимон
  • 6 супени лъжици зехтин
  • 5 кг картофи
  • 400 г от консерва с нарязан домат
  • Голяма шепа маслини без костилки

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 240C° или 220°вентилатор. Начукайте чесъна, половината риган, лимоновата кора и щипка сол в хаванче, след което добавете лимоновия сок и струйка зехтин. Набодете агнето отвсякъде с остър нож, след което пъхнете колкото се може повече от билковата паста в дупките.
  2. Поставете картофите в голяма тава за печене, след това добавете останалия зехтин и останалата билкова паста. Сложете агнешкото сред картофите, печете 20 минути, след това намалете температурата до 180C° или 160° с вентилатор. Печете 1 час 15 минути за средно изпечено, добавете още 15 минути, ако предпочитате вашето агнешко добре изпечено. Намажете агнешкото веднъж или два пъти със сока и извадете картофите. Когато агнешкото е готово по ваш вкус, извадете го от фурната и го оставете да преседи. Сложете останалия риган при картофите и ги оставете на топло.
  3. Поставете тавата за печене на среден огън, добавете консервираните домати и маслини към сока от тигана, след което оставете да къкри за няколко минути. Поднесете агнешкото с картофите, и добавете салата за гарнитура.

Печено агнешко с чесън и билки върху картофи буланже

Пригответе се за невероятен вкус в едно супер ястие с нашето печено агнешко с чесън и билки върху картофи буланже. Сгответе сочното агнешко с картофи, така че те да поемат соковете и целия  аромат и вкус на билките.

Съставки:

  • 2 кг агнешко бутче
  • 4 скилидки чесън, нарязани
  • Няколко стръка розмарин
  • Няколко стръка мащерка
  • 2 кг големи картофи
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 600 мл. пилешки бульон
  • 50 г масло

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 190C° или 170C° с вентилатор. Изрежете малки джобове в кожата и месото на агнешкото, като го пробиете с върха на остър нож. Напълнете всеки джоб с резенче чесън и няколко листа розмарин или поръсете с мащерка. Сложете в тава за печене, овкусете добре със сол и прясно смлян черен пипер, след което покрийте с фолио.
  2. Обелете и нарежете на тънки филийки картофите, изплакнете ги със студена вода и наредете в голям огнеупорен съд или тава за печене. Добавете ги към лука, останалите филийки чесън и разпръснатите билки.
  3. Загрейте заедно бульона и маслото, след което изсипете върху картофите. Покрийте съда с фолио и запечете във фурната с агнешкото за 1 час. Отворете съда и сложете агнешкото върху картофите, печете непокрито още 45 минути. Оставете агнешкото да преседи, преди да го издълбаете, за около 15 минути. Оставете картофите във фурната (покрити, ако започнат да покафеняват твърде много), докато бъдат готови за сервиране.