Рецепти с пилешко за пролетта

Тези рецепти съчетават сочно пилешко месо с пресни пролетни продукти, като лимони, броколи, репички и спанак. Независимо дали сте в настроение за печено на тиган или свежа сезонна салата, тези рецепти имат за всекиго по нещо. Изброените ястия са здравословни начини да внесете сезонни вкусове на вашата трапеза през пролетта.

1. Пролетно минестроне с пилешки кюфтета

Съставки:

  • 200г смляно пилешко месо
  • 1/2 чаша прясна галета
  • 6 супени лъжици ситно настърган пармезан, плюс допълнително за гарнитура
  • 4 скилидки чесън, 2 смлени, 2 нарязани на ситно
  • 2 стръка нарязан пресен лук
  • 1 голямо яйце, разбито, за да се смеси
  • Прясно смлян черен пипер
  • 2 супени лъжици зехтин (екстра върджин за предпочитане)
  • 1 праз, само бели и бледозелени части, нарязан на четвъртинка кръгчета
  • 5 чаши пилешки бульон
  • 3/4 чаша диталини или друга малка паста
  • 6 обелени моркова
  • 1 чаша (пакетиран) бейби спанак
  • 30г нарязан пресен босилек

Подготовка:

Стъпка 1:

Смесете пилешкото, галетата, 3 с.л. пармезан, 2 смлени скилидки чесън,  лук, яйце, 3/4 ч.л. сол и 1/4 ч.л. черен пипер в средна купа. Оформете кюфтета с диаметър около 1.5см.

Стъпка 2:

Загрейте олио в малък съд на среден огън. Гответе кюфтетата до златисто кафяво от всяка страна ( около 3 минути) като после ще ги сложите в супата. Прехвърлете в чиния и ги заделете.

Стъпка 3:

Добавете праз в тенджера и гответе на бавен огън, като разбърквате често, докато започне да омеква, около 3 минути. Добавете 2 тънко нарязани скилидки чесън; гответе за 1 минута. Добавете бульон и 2 чаши вода; оставете да заври. Разбъркайте пастата и морковите; оставете да къкри, докато пастата стане почти ал денте, около 8 минути. Добавете кюфтетата; оставете да къкри, докато пастата стане ал денте, морковите омекнат и кюфтетата се сварят, около 3 минути. Добавете спанак и останалите 3 с.л. пармезан; разбъркайте, докато спанакът омекне и пармезанът се разтопи. Подправете със сол и черен пипер.

Стъпка 4:

Разпределете супата в купички. Гарнирайте с нарязан босилек и пармезан.

2. Пилешки купички с портокал и джинджифил

Съставки:

  • 1 килограм пилешки бутчета без кости и кожа, нарязани на хапки
  • 3 супени лъжици соев сос с намалено съдържание на натрий,
  • Кора и сок от 1 среден портокал
  • 5 супени лъжици оризов оцет
  • 2 супени лъжици настърган пресен джинджифил
  • 2 супени лъжици светлокафява захар
  • 1 чаша тънко нарязани репички
  • 1 краставица
  • 3 супени лъжици царевично нишесте
  • 3 супени лъжици фъстъчено масло
  • 230г нарязан зелен фасул
  • 2 чаши варен кафяв ориз
  • ¼ чаша нарязани печени фъстъци без сол
  • Сусам и лук за гарнитура

 

Подготовка:

Стъпка 1:

Сложете пилето  в малка купа и добавете 1 супена лъжица соев сос, като разбъркате хубаво. Покрийте го и охладете за 20 минути.

Стъпка 2:

Междувременно смесете останалите 2 супени лъжици соев сос с портокалова кора и сок, 2 супени лъжици оцет, джинджифил и 1 чаена лъжичка кафява захар в малка купа. Поставете близо до печката. Сложете репичките и краставицата с останалите 3 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжичка кафява захар в средна купа. Заделете ги отстрани.

Стъпка 3:

Поръсете пилето с царевично нишесте. Загрейте олио в голям тиган с плоско дъно или чугунен тиган на средно висока температура. Добавете пилето и го оставете да се готви за около 1 минута без да го пипате. Продължете да готвите, като разбърквате често, докато станe хрупкаво и се свари, това ще отнеме още около 5 до 7 минути.

Стъпка 4:

Добавете сместа от портокалов сок и гответе, като бъркате непрекъснато. Добавете зелен фасул и гответе до омекване, около 2 минути. Сервирайте върху ориз, гарниран със сместа от репички и фъстъци. По желание поръсете със сусам и лук.

3. Печени пилешки бутчета и репички с лимонова сметана

Печенето на репичките помага за смекчаване на тяхната горчивина. Ние намаляваме хранителните отпадъци, като използваме и горните им части – те добавят цвят и леко горчивина.

Съставки:

  • 4 пилешки бутчета с кост и кожа
  • 2 супени лъжици зехтин,
  • ½ чаена лъжичка чесън на прах
  • ½ чаена лъжичка лук на прах
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка смлян черен пипер
  • 5 връзки репички, (нарязани ако са големи) и 3 връзки зелени репички
  • 1 малък червен лук
  • ½ чаша прясна сметана
  • 2 супени лъжици горчица
  • 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
  • 1 чаена лъжичка лимонов сок
  • 1 супена лъжица ситно нарязан пресен лук

Подготовка:

Стъпка 1:

Загрейте фурната до 250°C.

Стъпка 2:

Намажете пилето от двете страни с 1 супена лъжица олио и поръсете с чесън на прах, лук на прах и по 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер. Хвърлете репичките и лука с останалата 1 супена лъжица масло и 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер в средна купа. Подредете пилето и зеленчуците на един слой върху тава за печене.

Стъпка 3:

Печете 20 минути. Добавете зелените репички и продължете да печете около 20 минути.

Стъпка 4:

Междувременно разбийте крем фреша, горчицата, лимоновата кора, лимоновия сок и пресния лук в малка купа. Поднесете пилето и зеленчуците със соса.