Фактори, влияещи върху качеството на пилешкото месо

От изключително важно значение за качеството на месните продукти е районът, в който се отглеждат животните и начинът им на хранене. Произведеното месо от животни в екологично чист район, несъмнено се асоциира с високо качество и страхотен вкус. Основните фактори, които влияят на месото са генетичната предразположеност на животното и хранителния режим по време на отглеждането. Важно е да си припомним твърдението, че човек се храни първо с очите си и както красивата презентация на ястие в чиния, така и продуктите в магазина трябва да изглеждат атрактивно. Един от главните фактори, който оказва влияние при избора на купувача, е външният вид на продукта.

Когато потребителите купуват птиче месо, те очакват да изглежда добре и да има приятен вкус когато се приготви.

Качеството на пилешкото месо се влияе от редица фактори, продължете да четете, ако желаете да научите повече!

Въведение

Условията, в които се отглеждат птиците, освен, че оказват съществено значение за различните етапи на развитие, се отразяват и върху качеството на пилешкото месо.

Потребителите се фокусират главно върху външен вид, текстура, аромат и вкус на пилешкото месо.

Докато за производителите, които държат да предложат високо качество, основните фактори, които се разглеждат са: безопасност, хранене, транспорт и други.

Безопасност

Ако в състава на пилешко месо отсъстват патогенни микроорганизми, антибиотици, инжектирани хормони или химични съединения, то следователно е безопасно за консумация. Но при наличие на някой от тези вещества, има сериозна заплаха за човешкия организъм и те застрашават здравето  на човека.

Хранене

От същинско значение е храненето, тъй като то оказва влияние върху растежа и правилните функции на всички органи. То несъмнено рефлектира върху качеството на произведеното месо. Съставът на пилешкото месо главно зависи от суровините, използвани в храната която консумират птиците. Друг важен фактор е хранителния режим, той трябва да е богат на витамини и минерали и да съответства на всички изисквания регламентирани от ЕС.

Транспорт

Високата или ниската температура, влажността, шумът и внезапните движения, могат да повлияят неблагоприятно върху качеството на месото – всички тези фактори са присъщи за транспорта на месото от една точка до друга. Те оставят значителен отпечатък върху цвета на месото, например филета от гърди, които са транспортирани на най-кратко разстояние се зачервяват. За да се гарантира свежестта на продукта, времето за транспорт от производителя до крайния потребител трябва да бъде възможно най-кратко. Има обаче и други методи, за да запазите неговата стойност. Увийте месото във вестник като изолатор, поставете го в охладител, увийте охладителя в одеяло, покриващо всички пукнатини, за да запазите продукта възможно най-студен и да предотвратите разваляне и развитие на бактерии.

Следните действия се предприемат за осигуряване безопасността на храните при транспортиране на пресни месни продукти:

  • Преди транспортиране пилешкото месо трябва да бъде съхранявано при температури под 4˚C.
  • Месото и месните продукти трябва да бъдат опаковани и проверени за течове, температура, опаковка и т.н. преди транспортиране.
  • При транспортиране месото се поставя в пакети, кутии или щайги.
  • Човешкият контакт с продуктите трябва да бъде ограничен.

Заключение

Качеството на пилешкото месо се влияе от различни фактори като генотип, възраст, пол, тегло, метод на отглеждане, диета, мускулно pH, хранене и транспортиране на продукта. От ключово значение е хуманното отношение към животните и предоставянето  на добри условия, в които да бъдат отглеждани. Именно затова ние препоръчваме халал продуктите. То се отнася за месо, което е отгледано, заклано, обработено и приготвено спрямо строги диетични разпоредби отговарящи на най-високият стандарт за качество.