Защо агнешкото е по-полезно от свинското

Едно проучване е разгледало хранителните стойности на всеки продукт и ги сравнява с нуждите на тялото. Свинската мазнина съдържа повече ненаситени мазнини от агнешката и телешката мазнина, което означава, че съдържа повече омега-3 мастни киселини.

Агнешкото обаче, е по-здравословният вариант.

Може би никога преди не сте опитвали агнешко , а може би често го хапвате, но така или иначе може да се чудите дали това месо е полезно.

И така, колко здравословно е агнешкото? Агнешкото месо е добър източник на протеини и включва важни елементи като желязо, цинк, селен и витамин В12, когато се консумира умерено.

Хората  са загрижени за нивото на мазнини в агнешкото, въпреки че в сравнение със свинското, агнешкото съдържа по-малко мазнини. По-голямата част от мазнината в агнешкото месо е от външната страна и може лесно да бъде отстранена.

1. Агнешкото месо е отличен източник на желязо.

Агнешкото има много повече желязо от други източници на протеин като пиле или риба, защото е червено месо. Агнешкото също съдържа хем желязо. Тъй като то се усвоява по-лесно от организма, яденето на червено месо като агнешкото помога за облекчаване и предотвратяване на симптомите на дефицит на желязо и анемия.

2. Суперхрана с витамин B

Диетичната служба на Националния институт по здравеопазване смята, че между 1,5 процента и 15 процента от хората имат дефицит на витамин В12. Други проучвания, предполагат, че тази цифра може да бъде значително по-висока, като 39 процента от населението има потенциален дефицит на витамин B12. Агнешкото е отличен източник на B12, осигурявайки половината от дневните нужди на повечето хора от B12 само в 60 грама месо.

Други жизненоважни витамини от група В, открити в агнешкото, включват витамин В6, ниацин (витамин В3), рибофлавин (витамин В2) и пантотенова киселина (витамин В5). Витамин В12, заедно с другите витамини от група В, спомага за правилното функциониране на нашите нервни системи, както и за здравето на самите нервни клетки.

3.Естествен стимулант на имунната система

Агнешкото е с високо съдържание на цинк, който помага на имунната система. Само 60 грама агнешко осигуряват 4,4 mg цинк, което е 30% от дневния ни прием. Цинкът е необходим за правилното имунологично здраве, заздравяването на рани, синтеза на ДНК и протеини, както и за растежа и развитието на децата.

4. Добър източник на протеини

Агнешкото е с високо съдържание на протеини; една порция агнешко месо има около 23 грама протеин. Протеинът е от полза за тялото по различни начини, включително осигуряване на енергия . Той също така помага за развитието, възстановяването и поддържането на мускулна маса.

5.Агнешкото месо е подходящо за диета

Агнешкото месо има предимството, че съдържа L-карнитин – аминокиселина, която подпомага транспортирането на мастни киселини в митохондриите, където те се превръщат в енергия и се използват за изгаряне на мазнини. Тъй като агнешкото месо е с високо съдържание на L-карнитин, консумацията му може да ви помогне да изгаряте мазнинии и да отслабнете. L-карнитинът може да подпомогне физическото представяне при хора, които смятат, че не отслабват толкова бързо, колкото когато са били по-млади.

Въпреки че някои хора вярват, че „месото е равно на много калории“, агнешкото месо често е с ниско съдържание на калории, което го прави добър избор за диета. Например 100 г агнешко месо съдържа 198 калории. За сравнение в 100g свинско има 242 калории. Затова агнешкото месо се препоръчва за хора, които искат да похапват повече, като същевременно поддържат консумацията на калории под контрол.

Всичките тези причини са основни поради които агнешкото месо е по-полезно от свинското.