Идеи какво да сложим на трапезата за Курбан Байрам

Религиозните сред вас са наясно, но нека обясним за останалите какво представлява Курбан Байрам, или Айд ал-Адха на арабски. Това е мюсюлмански празник в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. Поклонението продължава около седмица, а кулминацията са специалните ритуални практики. Празнуващите у дома правят церемония, много подобна на тази в Мека. Принася се в жертва агне или друго животно и от месото се приготвят различни ястия или се дарява на бедните.

Какъв е обичаят за Курбан Байрам?

Празниците изискват старателна подготовка, в това число и специални ястия за трапезата. Същото важи и за Курбан Байрам, за който повечето специалитети са от месото, принесено в жертва. В някои райони бъбреците или черният дроб на животното се дават на човека, който е заклал животното. Освен това, най-разпространеният обичай е, първият ден да се прави агнешка кавърма – едно от най-популярните ястия, свързани с Курбан Байрам. От опашната мазнина пък се приготвя вид халва, която се яде при първото хранене.

През първия ден се набляга на карантиите – черен дроб, сърце… Вторият ден започва с купа супа от агнешко или яхния с ориз, бобови растения и зеленчуци, а на третия ден вече се готви месо, пилаф, кебап, лагман (месо, зеленчуци, юфка), манти (вид кнедли), бешбармак (ситно нарязано варено месо, смесено с тесто – обикновено яйчена юфка, и сос от лук), чучвара (друг вид кнедли) и други традиционни специалитети. Приготвят се също бисквити и пайове с бадеми и стафиди.

Бърза рецепта за вкусна агнешка кавърма

Съставки:

  • 2 кг агнешко от фермата на Меркез
  • 3 с.л. масло
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. мащерка

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в тигана и добавете месото. Гответе на средна температура, докато цвърчи. Покрийте и оставете да къкри до пълно сготвяне (приблизително около час). Периодично обръщайте месото с дървена лъжица. На финала посолете, добавете пипера и мащерката и оставете да се готви още 15 мин. Сервирайте ястието топло с гарнитура от ориз, булгур или зеленчуци.

Добър апетит!