Ако не сте запознати с темата, напълно възможно е да бъркате халал и кашер продуктите. Между тях обаче има съществена разлика и сега ще внесем малко яснота по въпроса. Да, вярно е, че и двата типа храни се обработват по специални религиозни правила, само че едните са съобразени с мюсюлманската религия, а другите – с юдаизма. Вече сме ви разказвали за 3-те мита за халал месото/културата. И все пак, нека припомним.
Какво представлява халал храната?
Най-общо казано – позволената от ислямския закон храна. Тя трябва да е приготвена според религиозните ритуали и методите на исляма. Когато става въпрос за клане на животни, то това трябва да е съпроводено с молитви към Аллах. Също така трябва да бъде източена кръвта, за да бъде месото „чисто“. А кои храни са халал вижте в текста Защо халал месото е по-вкусно.
Какво представлява кашер храната?
Думата идва от иврит и може да се преведе като подходящ или правилен. Подобно на мюсюлманите и нашите халал продукти, евреите обозначават храни и напитки, отговарящи на техните религиозни диетични правила като кашер. Основното изискване е продуктите да бъдат обработени от началото до края и одобрени от религиозни лица. По отношение на месата такива могат да бъдат добити от крави, кози, овце и птици. Извън категорията кашер остават свинското, камилското, конското и заешкото месо.
Важно условие е млечните и месните продукти да не се събират на едно място. Така че всяко ястие, което съдържа млечни и месни продукти, не е кашер.
А ето и кои храни може да са кашер:
- Сладководни и соленоводни животни, стига да имат люспи и перки (раци, омари, скариди, миди са забранени);
- Месо от сухоземни животни, с изключение на свинско и всички други животни, чиито копита не са раздвоени;
- Млечни продукти.
Може ли храната да е едновременно халал и кашер?
Краткият отговор е „да“, но това се отнася само за немесните продукти. От началото на 90-те години на миналия век има компании, които успешно предлагат на пазара и доставят двойно сертифицирани ястия без месо.
Разлики между халал и кашер:
Халал | Кашер |
Ислямски диетични закони | Еврейски диетични закони |
Забрана за консумация на алкохол и всяко ястие, съдържащо алкохол като съставка | Разрешена консумация на алкохол; виненият сок и виното трябва да бъдат приготвени според Еврейския диетичен закон |
Разрешена консумация на водни животни | Забранена консумация на водни животни без люспи и перки |
За да може месото да се счита за халал, трябва да се произнесе името на Аллах преди да се заколи всяко животно | Животното не трябва да страда и да изпитва болка при клането; кръвта трябва да бъде източена |
Разрешена консумация на всички части и органи, но без кръв | Не позволява консумацията на кръв, някои мазнини някои специфични части от животното |
Позволено комбиниране на млечни и месни продукти | Млечните и месните продукти не може да бъдат смесвани |
Съдовете и приборите, използвани за приготвянето на нехалал ястия, могат да бъдат използвани отново за халал, след като бъдат дезинфекцирани според религиозните закони | Съдовете и приборите, използвани за некашер ястия, никога не трябва да се използват за приготвянето на кашер храна |