Как да разрежем цяло пиле

Когато пазарувате може да е изкушаващо да посегнете към онзи пакет от предварително нарязани парчета месо,  но ако сравните цената на килограм между цяло пиле и предварително нарязани бутчета или крилца, ще видите, че в повечето случаи цялото пиле е по-добрата и разумна покупка.

Но да кажем, че ще печете пилето на грил и предпочитате да го направите на парчета. Тогава наистина си струва да знаете как да го нарежете или разфасовате на отделни части. Ще ви покажем как да направите това, само с няколко лесни стъпки.

Трябва да разполагате с остър нож

Препоръчителният за разрязване на цяло пиле нож е с по-тънко острие, което е с дължина от около 17 до 20 сантиметра.  Винаги внимавайте къде се намира по-слабата ви ръка спрямо острието на ножа, за да се избегнат всякакви злополуки.

Стъпка 1: Премахнете крилата

Поставете пилето с гърдите надолу, дръжте крилото нагоре, докато използвате ножа си, за да направите разрез в задната част на областта на рамото, за да премахнете крилото. Разрежете  през раменната става. За да нарежете крилцата в класическите форми на порции направете  разрез на всяка става, за да се обособят бутчето, плешките и крилцата на пилето.  Можете да отделите цялото крилце с кожата, месото и костите му и от него направите домашен пилешки бульон.

Стъпка 2: Отстранете краката

Обърнете пилето така, че да е с гърдите нагоре върху дъската за рязане. Изрежете кожата между бутчето и гърдите, като държите ножа или ножицата възможно най-близо до бутчето. Обърнете пилето настрани и хванете бутчето със свободната си ръка. Нарежете надолу към точката, където кракът се среща с тялото, като направите малък полукръг, докато стигнете до костта.

Оставете ножа и хванете пилето за коляното му. Свийте коляното и поставете крака така, че да е успореден на гръбначния стълб. След това го издърпайте нагоре и далеч от тялото. Трябва да чуете „пукане“, когато ставата изскочи от гнездото си. Ако имате проблеми с тази стъпка, променете ъгъла на крака и опитайте отново.

Разрежете ставата и я дръпнете здраво, за да издърпате крака от тялото. Не е необходимо да използвате ножа си, но можете да режете надолу по гръбнака за помощ, ако изпитвате затруднения. Повторете същия процес за другият крак.

Стъпка 3: Разделете бутчето и плешката

Плешката и бутчето могат да се приготвят заедно (тези рецепти с пилешки бутчета са невероятни) или можете да отделите двете части. За да извадите бутчето, обърнете крака с кожата надолу, за да виждате по-добре. Намерете ставата, която свързва плешката и бутчето, като използвате пръстите си и движите бутчето напред-назад, за да го намерите. Разрежете месото към тази става, като разделяте двете парчета.

Това е най-трудната част при разрязването на цялото пиле. Тук има някои големи кости и не можете да ги видите без да нарежете месото. Лесно е да пропуснете точката, където двете части се свързват. Не се притеснявайте: няма да можете да разберете дали сте се объркали, след като месото е сготвено, така че продължавайте, докато не стане готово.

Стъпка 4: Отстранете гръбнака

Изправете пилето, като вратът докосва дъската за рязане. Като държите гърба, внимателно режете по ръба на гръдната кост, като разрежете ребрата. Когато стигнете до областта на шията, повторете процеса от другата страна. Поставете ножа или ножицата и издърпайте гръбнака настрани от тялото, за да го отстраните.

Стъпка 5: Отстранете ядеца

Тази стъпка не е задължителна, пилето ще се сготви добре, дори ядеца да не е премахнат, но е по-лесно да разделите гърдите или да издълбаете сварено пиле, ако костицата е отстранена.

Поставете пилешките гърди с кожата нагоре и с шията, обърната към вас. Издърпайте кожата назад, за да видите месото на гърдите. Направете малък прорез в месото възможно най-близо до шията. Трябва да можете да усетите ядеца с ножа си. Следвайте всяка страна на костта с ножа си, докато стигнете до точката, където се съединява с рамото. Изрежете около дъното, за да освободите долната част на ядеца. Повторете процеса от другата страна.

С пръсти внимателно издърпайте напречната кост нагоре, за да я извадите от врата. Това е крехка кост, така че може да се счупи наполовина, докато я изваждате. Внимавайте да премахнете всички малки частици, ако това се случи!

Стъпка 6: Разделете гърдите или направете обезкостени пилешки гърди без кожа

Пилешките гърди имат страхотен вкус, когато са печени цели с костите, но можете да изберете да разделите гърдите на две части.

За да разделите гърдите, поставете пилето с кожата надолу върху дъската за рязане. Прокарайте остър нож по центъра на гърдата, за да отслабите хрущяла. След това обърнете пилето и поставете дланите си от всяка страна. Натиснете силно надолу, докато чуете изпукването на гръдната кост. Направете дълъг, равен разрез през центъра на гърдите, за да отрежете кожата.

Накрая трябва да имате десет парчета пиле: 4 крилца,  две бутчета, две плешки и две гърди. Освен това ще имате отделни кости от крилца, гръбнака  и ядеца, които могат да се използват за приготвяне на пилешки бульон.