Телешкото месо намалява риска от депресия

Предимствата на червеното месо са били възхвалявани и дискутирани в различни медии през годините. Откритието, че протеините в телешкото месо могат да помогнат за депресията и да предотвратят раковите заболявания, предизвика вълнение в хората. Телешкото е популярен избор на месо, което съдържа холин и е един от най-добрите източници на витамин B12, като и двата витамина са важни за доброто здраве на мозъка.

Проучване, проведено с участието на  1000 жени в университета Дикин в Австралия от професор Фелис Джака, категорично доказа, че консумацията на червено месо намалява наполовина риска от депресия сред субектите.

От изследваните 1000 жени, малък брой са били вегетарианки и са представили различен набор от наблюдения. Сред участничките консумиращи месо, тези жени, на които е сервирано по-малко от препоръчителната порция телешко, е доказано, че са изложени на риск от депресия два пъти повече, в сравнение с останалите, на които е сервирано правилното количество.

Дори изследователите, участващи в проучването, са изненадани от своите открития, тъй като такива ефекти на говеждото върху психичното здраве са били неочаквани. Предполага се, че този ефект се дължи на факта, че телешкото месо е богато на омега 3 мастни киселини и животински протеини, които влияят положително на здравето на хората.

Проучването се фокусира върху навиците на консумация и връзката между изядената храна и психичното здраве на субекта. Установено е, че говеждото само по себе си изглежда влияе върху психичното здраве, като протеините в пилешкото, скаридите, рибата, свинското месо или дори различни растителни продукти не успяват да регистрират подобни резултати.

С напредването на проучването беше отбелязано, че твърде много говеждо месо може да бъде толкова вредно, колкото и недостатъчното хранене. Специалисти препоръчват 50 до 100 грама телешко месо да бъдат включени в храната три до четири пъти седмично. Яденето на твърде много говеждо месо може да бъде контрапродуктивно, и да предизвика депресия, вместо да я излекува.

Световната Здравна Организация съветва да не се консумират повече от 70 грама телешко месо на ден за оптимално поддържане на психичното здраве. Освен това е важно да се образовате относно свойствата на храната, която приготвяте, и методите на готвене. Научете кои рецепти най-добре поддържат протеините на месото, така че да не се губят в процеса на готвене. Повече за вкусовите качества на телешкото месо, можете да прочетете тук.

Защо консумацията на телешко месо облекчава безпокойството и депресията?

Телешкото месо е богато на аминокиселини, наситени мазнини, омега-3, холестерол, антиоксиданти, витамини от група В, желязо, цинк и селен, от които мозъкът се нуждае, за да произвежда и предава адекватно невротрансмитери, които регулират нашите състояния на настроение като тревожност и депресия. Основата за правилно функциониращ мозък, който контролира психичното здраве, се крие в осигуряването на достатъчно количество от тези хранителни вещества. Многобройни проучвания показват, че депресията и безпокойствието се увеличават, когато диетите са с ниско съдържание на мазнини и холестерол. Телешкото месо предоставя мозъка и тялото ни с необходимите хранителни вещества, за да функционират оптимално.

Независимо дали става въпрос за рак или депресия, ползите за здравето от говеждото месо са неоспорими и си струва да сте наясно с методите на приготвяне на ястия с говеждо месо, за да поставите порция здраве на масата, за да укрепите физическите и умствените си способности.