Храни, на които да заложите в Нощта Кадир

Нощта Кадир

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан и продължителният пост приключват с Нощта Кадир, позната още като Нощта на силата. Отбелязва се като „нощ по-свята от хиляди месеци“.

Нощта Кадир обаче е специална и по друга причина – бележи началото на писането на свещената книга Коран. Традицията е свързана с търсене на опрощение за греховете, подобно на празника Сирни Заговезни в Християнството.

Кога е Нощта Кадир през 2022?

Нощта Кадир е в последните 10 дни на Рамазан. През 2022 г. се очаква да се падне в сряда, 27/28 април. В тази свещена нощ много мюсюлмани предпочитат да жертват съня си, за да се покланят на Аллах. Вярва се, че това ще доведе до опрощение на всички предишни грехове.

Какво трябва да се яде в Нощта Кадир?

Ифтар

Ифтар е ястието, което се похапва след края на говеенето (продължителното въздържане от храна). По примера на Пророка, някои мюсюлмани приключват този период с палмови фурми и вода, преди вечерната молитва и вечерята.

Причината за този избор е фактът, че фурмите създават усещането за ситост. Източник са на храна от хиляди години. Сладки са и са много хранителни и полезни – с високо съдържание на въглехидрати, желязо, калий и фосфор.

И в този ред на мисли, може би ще ви е интересно да научите, че има 260 вида фурми. По-предпочитаните за Нощта Кадир са меките и сочни фурми. И разбира се, в комбинация с много вода.

Леки храни

Започнете захранването с леки храни в малки количества. Чудесен избор е вкусната супа или салата с пилешко, телешко или агнешко от фермата на Меркез. И нещо много важно, не се опитвайте да наваксате пропуснатото, защото е вредно за стомаха.

Традиционен десерт

В Нощта на Кадир сладкишите се консумират след 21:30 часа. Обикновено става въпрос за халва, различни дребни сладки и плодове. Важно е, че „подслаждането“ се случва не по-късно от един час след вечерята.