3 мита за халал месото/културата

Халал месо

Въпреки че в 21 век наблюдаваме засилен интерес към различните практики, философии и религии, хората често разбират погрешно исляма. А когато става въпрос за халал, мнозина не са съвсем наясно какво точно означава. Причината в повечето случаи е липсата на достатъчно информация в обществото, както и заблудите по някои въпроси.

Но какво в крайна сметка представлява халал?

Това е термин с доста широко значение. В най-общия си смисъл включва нещата, разрешени от ислямския закон по отношение на поведение, облекло, хранене и дори език. Както знаете, мюсюлманството забранява алкохола, а също така и консумацията на месоядни животни и такива, които съдържат кръв в тях. И още нещо важно, според ислямската традиция, животните, използвани за храна, трябва да бъдат убити по хуманен начин, за да изпитат минимална болка.

Топ 3 митa за халал месото

Халал означава да не ядеш свинско месо

Често чуваме, че халал се ограничава само до това да не се хапва свинско и да не се приема алкохол. Може би се дължи на факта, че това са сред основните неща, забранени на мюсюлманите.

Истината е, че…

Халал е много повече от тези общоизвестни ограничения. Става въпрос за начин на живот, за философия, която служи на вярващите като наръчник. Показва им кое е добро и кое лошо, как да се отнасят с хората и света около тях и как да живеят.

По отношение на халал продуктите можем да кажем, че те следват халал философия при производството. Животните се отглеждат в определени условия, които гарантират тяхното благосъстояние, и се избягва ненужното страдание. А самият термин халал месо означава „чисто“ месо.

Нехуманно е

Витае мит, че халал практиките са жестоки и нехуманни към животните. Както всяко нещо в живота, и тук има две мнения по въпроса.

Истината е, че…

Ислямът изповядва убеждението, че след хората най-ценното същество на земята е животното. Затова се обръща особено внимание на средата и хигиената при отглеждане на животните, както и на качеството и количеството на храната им. Също така се прави всичко възможно да им се осигури подходящ подслон и достатъчно място, за да се движат и живеят удобно. Всичко това допринася за пълноценния им живот и по тази причина сертифицираните халал продукти са едни от най-качествените на пазара.

Халал е само за мюсюлманите

Някои незапознати със същността на халал културата хора смятат, че това месо е само за представителите на ислямската религия.

Истината е, че…

Какво да кажем по въпроса?! За качествената и вкусна храна няма „пол, цвят на кожата, възраст или религия“. Халал храните са за всеки, който обича вкусната и качествена храна. Сертифицираните халал продукти гарантират произхода на животните. Получавате доказателство, че те са били гледани и хранени по възможно най-добрия начин, което оказва огромно влияние на вкуса и хранителните стойности на продуктите.

* * *

Ако искате да се насладите на истински вкусни и качествени халал продукти, разгледайте разнообразието от предложения на Меркез. Всички те са направени по специални рецепти с много внимание към съставките, защото искаме да предлагаме на клиентите си само най-доброто.